Wszyscy słyszeli o niebezpiecznym wpływie cukru na zęby. Jeśli jednak wiesz, jak nie uszkodzić zęba, musisz także znać wskazówki, które pomogą mu cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakie składniki odżywcze musisz wprowadzić do zębów.
Wapń: Możesz go znaleźć w produktach mlecznych.Podstawą diety przyjaznej zębom jest wapń, najważniejszy budulec, który nadaje zębom odpowiednią twardość i odżywia tkanki przyzębia. Najbogatsze w wapń są mleko i produkty mleczne:
Twarożek; Ser; Kefir; Maślanka.Źródłem wapnia są również produkty roślinne, takie jak fasola, szpinak, migdały, rukola, szczypiorek czy nasiona chia.
Fosfor – rozpowszechniony i lekkostrawnyDrugim minerałem niezbędnym dla zdrowia zębów jest fosfor, który występuje w wielu posiłkach. Występuje w dużych ilościach głównie w produktach bogatych w białko, które odpowiadają:
ser podpuszczkowy; jajka; Wątroba; Mięso.Roślinne źródła fosforu to głównie produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane, otręby, gryka i pieczywo pełnoziarniste. Znajduje się w migdałach, pistacjach, pestkach słonecznika, pestkach dyni i roślinach strączkowych.
Należy zauważyć, że dieta przyjazna zębom, choć zdrowa, niekoniecznie musi iść w parze z dietą odchudzającą. Ser żółty, wątróbka czy rośliny strączkowe mają nadmierną kaloryczność, dlatego skuteczne odchudzanie wymaga ich eliminacji lub istotnej redukcji w diecie. Ale nawet jeśli schudniesz, możesz zażywać produkty, które poprawiają zdrowie Twoich zębów. Musisz tylko wybrać te, które są niskokaloryczne.
Ważne witaminy dla zdrowia zębówWapń i fosfor, niezbędne dla dobrego samopoczucia i kondycji zębów, należy mieszać w diecie z witaminą D, która reguluje metabolizm fosforanu wapnia i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa. Dlatego wraz z przeciwstawnymi kośćmi ma zasadnicze znaczenie dla twardości zęba. Głównymi źródłami witaminy D są ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela, węgorz i śledź) oraz grzyby shiitake. Witamina D znajduje się również w niewielkich ilościach w jajach, mleku i produktach mlecznych, wątrobie i olejach roślinnych. Należy jednak wiedzieć, że aż 90% witaminy D obecnej w ludzkim organizmie pochodzi z syntezy porów i skóry. Niestety, przy naszej lokalnej pogodzie zdarza się to tylko wiosną i latem. Dlatego suplementacja witaminą D jest bardzo przydatna w okresie jesienno-zimowym.
Dla dobrego stanu zębów ważne są również inne witaminy, w szczególności A i C. Obecność witaminy A wspomaga walkę z drobnoustrojami i działa przeciwpróchnicowo, działa również regenerująco na błonę śluzową policzków i poprawia kondycję szkliwa zębów i dziąseł. gumki. Wątroba, ser, jajka, ryby, szpinak i marchewka to dobre źródła witaminy A. Witamina C natomiast poprawia stan dziąseł: wzmacniając naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniu, a emaliowane kołnierze zębów narażony. . Owoce i warzywa są bogate w witaminę C, zwłaszcza pietruszka, papryka, kapusta, brukiew, dzika róża i truskawki.
sprzęt zewnętrzny